sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Kanarialle !

Matkat Kanarialle ja veneen vaihtopaikka

Kätevin ja taitaa olla halvinkin tapa mennä Kanarialle on varata tavallinen viikon tai parin seuramatka, pelkkä lento. Useampi matkatoimisto järjestää näitä, Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Las Palmasiin. Hinnat 2014-15 talveksi ovat yleensä 250-500 euroa.

Aika luonteva vaihtopaikka Gran Kanarialla on Pasito Blanco. Tämä on vaihtopaikka, jos vaihtoon valmistautuvat miehistöt eivät keskenään muuta sovi.

Toinen mukava vaihtopaikka Gran Kanarialla on Puerto Mogan saaren lounaisreunalla. Marina on pieni ja yleensä täynnä, paikka tulisikin varata etukäteen, yhteystiedot internetistä.

Myös Lanzarotea voi halutessa pitää vaihtopaikkana, siellä Marina Rubicon. Uusi ja hyvän tuntuinen marina, nyt taitaa ympäristön lomakyläkin olla valmis ja jo käytössä.

Purjehdusreissun voi järjestää myös niin, että veneen haltuunotto ja luovutus ovat eri saarilla. Lauttayhteyksiä on paljon, niihin on linkkejä tämän jutun lopussa. Kanarian sisäiset lennot ovat halpoja, myös niitä on paljon. Aikataulujen tutkiminen ja lippujen varaaminen on ehkä kätevintä netistä.

Kanaria purjehdusalueena

Kanarian saaret ovat ympärivuotista purjehdusaluetta, Välimerta vaativampaa. Päivämatkat Kanarialla tulevat helposti Suomen tai Kreikan saaristossa totuttua pitemmiksi, 30 - 100 nm. Saarelta toiselle siirryttäessä saa yleensä varautua 50 - 80 nm reissuun, muutamia lyhempiäkin välejä on. Ainakin Gran Kanarialla, Tenerifalla ja Lanzaroten sekä Fuerteventuran itäsivuilla on useita yöpymispaikkoja lyhyinkin, 10 - 30 nm , välein.

Itäisimmän ja läntisimmän saaren väli on noin 240 nm, kaikkien saarten kierrosta kertyy 500 - 600 nm, lomapurjehduksena useampi viikko.

Saarilla ei ole Kreikasta totuttua määrää ankkurointiin sopivia lahtia, ei yhtä runsaasti satamiakaan. Säätiedot huomioon ottava reittisuunnittelu ja Atlantin aaltoihin sekä ajoittain reiluunkin tuuleen varautuminen varmistaa onnistuneen purjehdusreissun.

Lokikirjan puolella on Kanaria-juttua vuoden 2003 kohdalla ja tietysti 2005-2006 Kanaria-talven ajalta. El Hierroa lukuun ottamatta kaikki Kanarian saaret ovat noissa jutuissa mukana.

Vuorovesi

Aiemmin Penelope on reissuillaan vain ohimennen käväissyt alueilla, joilla on reilu vuorovesi. Kanarialla purjehdittaessa jopa yli 3 metrin vuorovesi (kuva canarytide.jpg) täytyy ankkuripaikoilla ja satamissa aina huomioida. Ei ole mukavaa, jos Penelope esim. kylkikiinnityksessä hirttäytyy liian lyhyeen keulaköyteen laskuveden tullessa.

Vuorovesihuippuja ja -minimeitä on kumpiakin 2 kpl / vrk, ylä- ja alaveden väli on aina noin 6 tuntia.
Vuorovesi on suurimmillaan uuden kuun ja täysikuun aikoihin, Kanarialla yleensä 2,6 - 3,3 m.
Viikko tämän jälkeen kuu näkyy puolikkaana ja vuorovesi on pienimmillään, noin 1 m.

Marinoissa on yleensä kelluvat ponttonilaiturit, näihin veneen voi kiinnittää huoletta.

Aallonmurtajaan tai kiinteään laituriin kiinnittyessä täytyy varmistaa ainakin:

  • paljonko vesi voi tästä laskea ja nousta
  • millainen on laiturin rakenne syvemmältä, kiviä, palkkeja, rautoja tms
  • ovatko kiinnitysköydet riittävän pitkät ja viistossa
  • pysyvätkö lepuuttajat paikoillaan veden laskiessa

Jos ankkuripaikalla ei ole tietoa vuoroveden tilanteesta, täytyy ankkuroida vähintään 6 metrin veteen:

  • kölille jätettävä 2 m
  • lisäksi laskuvedelle jätettävä reilu 3 metriä
  • kölin alle aaltoilun yms varalle vielä 1 m
  • jollalla maihin mennessä kannattaa miettiä, miten jollan rantaan jättää…

Veneen infokansioon tulee Penelopen purjehdusajalle jonkin Kanarian saaren karkea, suuntaa antava vuorovesitaulukko, joka antaa ainakin viitteen myös muiden saarten vuorovedestä.

Tuuli

Talviaikaan, kun etelämpänä puhaltaa pasaatituuli, Kanarialla tuuli on yleensä koillisesta 10 -20 kts, saarethan ovat hiukan pasaatialueen pohjoispuolella. Myrskyjä ei vuoden mittaan montaa pitäisi olla, joitain kyllä. Siis kannattaa pitää NAVTEX aina päällä ja lukea ainakin säätiedot (IEnnn) ja myrskyvaroitukset (IBnnn). Ja tietysti SAR-tiedotukset aina heti.

Kanarian erikoisuuksiin kuuluu saarten sivuilla tai väleissä olevat ”Wind Acceleration Zones”, ympäristöä kovemman tuulen alueet (kuva canarywind.gif). Näillä alueilla tuuli on usein 15 kts muuta merialuetta kovempaa ja meri hiukan sotkuista, choppy. Alueen reunoilla voi tulla yllättäviä puuskia, joihin kannattaa varautua ajoissa reivaamalla.

Purjehdusreittiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että Gran Kanarialta koilliseen ovat Isla Graciosa, Lanzarote ja Fuerteventura, länteen Tenerife ja Gomera. Siis joko meno tai paluu on todennäköisesti vastatuuleen.

Lämpötila ja sateet

Marras- ja joulukuu ovat Kanarian saarten sateisimmat kuukaudet, noin 5 sadepäivää / kk. Myöhemmin talvella ei juuri pitäisi sataa. Ilman ja veden lämpö talvikuukausina muistuttaa Suomenlahden kesää, joten Kreikan kesäpukeutumista enempään täytyy varautua.

KanariallaMarraskuuHelmikuuToukokuuSuure
Ilma: 18 - 25 15 - 21 19 - 25 OC
Vesi: 21 16 - 17 18 OC
Aurinko: 7 8 10 h / vrk

Luvuista saa turhan viileän kuvan Kanarian talvesta, korkealta paistava aurinko tekee varsinkin rannalla olosta jopa kuuman. Ei Kanarian talvi lämmöltään tietysti Karibiaa tai Kreikan kesää vastaa, mutta mukavan lämmintä yleensä on, miljoona turistia ja tuhat matkatoimistoa eivät voi olla väärässä.

Kanaria-infoa netissä

Netin hakupalveluilla tietoa löytyy liiankin kanssa, tässä joitain ehkä hyödyllisiä linkkejä:

Saarten infosivut, marinat, lauttayhteydet, lentoasemat ja -yhtiöt, sää ja paljon muuta:
http://www.canaryinfo.com/

Hotellit, lennot, lautat, bussit, kartat ym:
http://canarias.arkus.net/index.htm

Kanarian saarten marinat:
http://www.bluemoment.com/portguide-canaries.html

Purjehdusinfoa saarilta:
http://www.noonsite.com/Countries/CanaryIslands

Reissut Las Palmasista:

Kevein, ehkä aika mukavakin vaihtoehto viikon venereissulle on toimia useimpien Las Palmaslaisten veneilijöiden tavoin, päiväretkiä merelle aluksi sivuvastaiseen, ehkä uistin perässä, iltapäivällä takaisin myötäiseen. Ja vaihteluna joku päivä Las Canterasin rannalle, kävellen.

Viikon reissuksi Gran Kanarian kierros sopii oikeastaan aika hyvin, ainakin jos ei kunnolla tuule, tai jos haluaa nauttia pari päivää saaren aurinkoisesta ja tyynestä etelärannasta, Pasito Blancosta ja Puerto Moganista ympäristöineen, on siistiä, aika vehreää ja mukavaa aluetta.
Paluureissuunkin olisi vaihtoehtoja:

  • Jos on mukavat purjehduskelit, kätevintä on Puerto Moganista purjehtia todennäköisesti sivutuuleen Teneriffan Santa Cruziin (50 nm) ja sieltä aika vastaiseen Las Palmasiin (60 nm).
  • Tai sitten Moganista ensin Gran Kanarian länsirannan Puerto Nievesiin (30 nm) ja sieltä Las Palmasiin (taas 30 nm).
  • Takaisin Las Palmasiin voi hyvin palata Gran Kanarian itäreunaakin, jos tuuli on heikko tai etelän suunnalta.
  • Ja jos Las Palmasiin paluu tuulien takia tuntuu liian vaikealta, ei kai sitä väkisin kannata tehdä, pääseehän lentokentältä lähes yhtä hyvin Pasito Blancoon tai Puerto Moganiin kuin Las Palmasiin.

Toinen vaihtoehto viikon kierrokselle on suunnata Las Palmasista kaakkoon Fuerteventuran kiertoon, enemmänkin sellainen purjehtijoiden reissu, meillä tällä reissulla osa miehistöä jo katseli lauttojen aikatauluja Las Palmasiin paluuta varten…

Jos lähtöpaikka on esimerkiksi Puerto Mogan ja tuuliennusteet suosivat, hieno reissu on käydä Gomeralla, siellä ehtii viikonkin matkalla olla pari päivää, jos muut päivät (tai yhden yön) käyttää purjehtimiseen. Paluu Gomeralta voi olla hankala vastaiseen, voi olla helpompaa La Palman ja Teneriffan Santa Cruzin kautta Las Palmasiin, mutta aikaa pitäisi tähän reissuun sitten olla jo pari viikkoa. Gomeraan ja La Palmaan tutustumiseen kannattaa varata aikaa, jos näille saarille kerran menee, kauniita ja aika erikoisia molemmat.

Tietysti myös parin viikon reissun voi Las Palmasista suunnata Fuerteventuralle ja ulottaa sen sitten Lanzarotelle. Lanzaroten ja Fuerteventuran välinen alue on hyvää perhe- ja lomapurjehdusaluetta, Rubiconia kannattaa pitää tukikohtana. Jos purjehdusintoa riittää Lanzaroten pohjoispuolelle saakka, Isla Graciosaa ei kannata jättää väliin. Täältä paluureissu Las Palmasiin on noin 130 nm, sopiva yli yön purjehdus todennäköisesti lähes myötäiseen.

Penelope Kanarialla

Penelope Kanarialla 2014 Pasito Blanco tukikohtana.

Penelope purjehti talvikauden 2005-2006 Kanarialla ja poikkesi silloin useilla saarilla:
Lanzarote, Isla Alegranza, Fuerteventura, Gran Kanaria, Tenerifa, Gomera ja La Palma.

Oikeastaan Penelope kävi Kanarialla jo aiemminkin, ARC 2003 lähtöpaikka oli Gran Kanarian Las Palmas. Tänne tulomatkalla Penelope poikkesi Isla Graciosalla, ja Lanzarotella.

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot