sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Penelope Cleopatran telakalle

Penelope purjehti Ionian merellä sekä Korinthin lahdella kesän 2011 ja marraskuun alkupuolella vene nostettiin taas Cleopatra-marinan telakalle.

Ionian meren saaristo vaikuttaa mukavalta perhepurjehdusten alueelta, lyhyet etäisyydet ja vehreät saaret miellyttivät ainakin pikkupurjehtijoita. Joidenkin vaativampien purjehtijoiden purjehdusintoa alueen yleensä kevyet tuulet tosin hillitsivät ehkä hiukan turhankin paljon. Silti, voisi täällä toisenkin kesän viettää.

Keväällä Penelope sai uudet AGM-akut, uuden koneiston jääkaappiin ja LED-valot, nyt sähköä tuntui riittävän eikä iltaisin valojakaan tarvinnut pahemmin säästellä. Myös uusi radiaalileikattu kuituvahvisteinen isopurje ja uusi kovapohjainen jolla toimivat upeasti. Joitain pikkuongelmia vielä löytyi, septien toiminnassa on parantamisen varaa ja avotilan teak-korjauksessa oli väärinkäsitys, saumausta ei olekaan kokonaan uusittu. Korjataan nuo ensi kesäksi.

Vielä pari purjehduspäivää

Nyt on lauantai ja veneen nosto on vasta ensi tiistaina, marraskuun 8. päivänä. Vielä on siis viikonvaihde aikaa kierrellä lähisaaria, voihan siinä ohessa joitain pikkuhuoltojakin tehdä. Maanantai pitää jo käyttää nostoa edeltäviin töihin, purjeiden poisto, moottorihuollot, rikin tarkistukset, septien huuhtelu yms.

Penelope on Lefkasin Nidrissä miehistönä Jukka ja veli Sami, joita täydentämään tulee muuta huoltoporukkaa, Antti ja Basti kaverinsa Claesin kanssa. Suunnataan Nidristä Meganisin ohi Kalamoksen autiokylän, Porto Leonen lahdelle. Aurinkoista ja lämmintä riittää vielä, rannassa T-paitakeli, merellä kevyt pusero tuntuu mukavalta täydennykseltä.Tuntuu että purjehduskausi lopetetaan turhan aikaisin, kyllä täällä vielä viihtyisi.

Porto Leone

Porto Leone on se 1953 maanjäristyksestä kärsinyt kylä, joka jätettiin autioksi pohjaveden häivyttyä tuon järistyksen seurauksena. Nyt rakennuksetkin ovat lähes raunioina, vain kirkkoa on pidetty kunnossa. Kirkon peruskorjaus valmistunee pian, uusi katto tehtiin viime talven aikana, vielä on jotain valutöitä yms. Betonimyllyn rahtaamisessa oli pari viikkoa sitten ongelma, jämähti mäennyppylälle, osasyy tähän saattaa löytyä kuljetuskaluston kunnosta. Nyt myllykin on jo paikallaan valmiina hommiin.

Kesällä lahti on täynnä purjeveneitä, nyt Penelope on ainut vene täällä. Pienen kivilaiturin pään edessä on matalaa, mutta pitkän laiturisillan ansiosta Penelope pystyy siihen kiinnittymään.

Tähän aikaan vuodesta autiokylä on vaikuttava, kun se todella on autio, ei muita ihmisiä. Tunnin tutkimusmatka riittää ja Penelope suuntaa kohti kotisaartaan Ithakaa.

Ithaka

Turhankin leppoisa keli, Porto Leonesta suunnataan kohden Ithakan Kionia aluksi koneella, sitten hiukan purjeilla ja taas täytyy turvautua konevoimaan. Se mukava puoli tässä kelissä on, että muonitusvastaavien tehtävä ei turhaan vaikeudu. Lounas syödään avotilassa, jonka iltapäivän aurinko pitää mukavan lämpimäna.

Kionissa ollaan ainut vierasvene ja syykin selviää nopeasti, kylässä ei ole ainutkaan ravintola enää avoinna. Suunnataan hieman pohjoisemmaksi, tunnin matkan päässä olevaan Ithakan Frikesiin, jossa ainakin viime viikolla oli ravintola avoinna.

Saadaan vielä lyhyt "yöpurjehdus", kun aurinko on jo tunti sitten laskenut meidän ankkuroidessa Frikesin satamaan. Täälläkään ei muita veneitä.

Penelope-ravintola on jo kiinni, mutta 2 muuta ravintolaa avoinna. Mukava ilta hieman kauempana rannasta olevan ravintolan sisätiloissa avotakan vieressä. Takassa tuli taitaa sinnitellä oliivipuun kannossa tai juurakossa, mukavasti kuitenkin, ei liian suurella liekillä.

Telakalle

Ithakasta suunnataan sunnuntaina jo lähemmäs telakkaa, sopiva yöpymispaikka on Meganisin Vathy. Täällä on muitakin vierasveneitä, 2 venettä, joista toinen on ruotsalainen. Useita baareja ja 1 ravintola avoinna, kaikki hyvin.

Maanantaina heti aamulla lähdetään telakalle. Lefkasin kanavan kääntösillalle osuttaudutaan sopivasti ja siltakin avautuu lähes ajallaan. Sillan pohjoispuolella purjeet viimeisen kerran tällä kaudella auki ja suunnataan Prevezan kanavalle. Purjeet rullataan kanavassa ja Cleopatran marinassa ollaan noin klo 13 ja iltapäivä käytetään nostovalmisteluihin ja rikin tarkistukseen mahdollista vanttien uusimista varten.

Veneen nosto on sovittu tiistaiksi klo 9, ollaan ajoissa valmiina nostopaikalla ja vene nouseekin jo klo 8:50. Nosto isolla lukilla, painepesu ja veneen siirto talvehtimispaikalle 1000 veneen telakan perukoihin.  Vene tuetaan järeän tuntuisella 4 tassun metallikehikolla ja lisäksi neljällä erillisellä metallisella tukitangolla, tuntuu luotettavalta. Hyvä paikka, vesiposti ja sähkö veneen perän alla. Vielä pari kiireistä huoltopäivää ja Penelope jää talveksi tutulle telakalle lähes samalle paikalle kuin edellisenä talvenakin.

Pyydetään vielä telakalta työtarjoukset muutamaan isompaan huoltokohteeseen, mm. vetolaitteen suojakumin ja vanttien vaihto sekä septien parannuksiin, onhan Penelopen lokiin tullut jo alkukesästä ne 50.000 merimailia vaikka ei sitä veneen kuntoa katsellen kyllä uskoisi, nuo lokin nyt 52.571 nm vastaavat sentään runsasta kahta pallonkiertoa. Vetolaitteen kumi ja vanttien päät näyttävät edelleen oikein hyväkuntoisilta, mutta Penelopen purjehdusolot suolaisilla ja avoimilla vesillä kuuman auringon alla ovat kuitenkin olleet aika kuormittavia, ehkä nuo olisi hyvä jo vaihtaa. Työtarjoukset saataneen joskus ennen joulua.

Antti

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot