sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Kanarian saarilla 2006

Kreikkaan paluun ensivalmisteluja

La 25.3.06
Oli mukava tulla aurinkoiseen Puerto Moganiin ja siistiin veneeseen.
Marja-Liisan kanssa nautittiin leppoisaa viikonvaihdetta Puerto Moganissa. Samalla katseltiin, mitä veneessä pitäisi kunnostaa Kreikkaan paluureissua silmälläpitäen. Aika paljon, ainakin; mastojalan vaihto, ruorivaijerit, antifouling, sinkit, saildriven stefa ja öljynvaihto, ankkurivalo ja mastonhuipputricolor, katkennut köysilukon kahva, lämmityslaitteen lisäsuuttimet, sprayhoodin ja ruoripäällyksen neulokset. Ja on sitä kai muutakin, kyljetkin on kellastuneet ja himmeät, samoin kansi. Ehtiihän nuo, ensin purjehditaan, ainakin viikko.

Ma 27.3.06
Gran Kanarian telakkakierros, mahdollisia huoltopaikkoja ovat Pasito Blanco ja Las Palmas, jotain voi tehdä Puerto Moganissakin. Timppa (joka kuului Penelopen ARC-miehistöön) tuli veneelle illalla 5 päivän pikalomalle. Ajateltiin käydä ainakin Gomeralla ja Tenerifalla, El Hierro taitaa olla tähän aikatauluun liian kaukana, kun miehistö haluaa väliin vielä 1 tai 2 vapaapäivää.

Gomeralle, matkalla ongelmia

Ti 28.3.06, puolipilvistä, tuuli NE 12-15 m/s (max 19 m/s)
Klo 9 Puerto Moganista kohden Gomeran San Sebastiania, aluksi vauhdikas 40 nm purjehdus Tenerifan nurkan taa, jossa tyyntyi. Matkalla ohitettiin purjelaiva Salomon. Pian tuuli muuttui vastaiseksi. Kone päälle ja 1-2 h kuluttua kajuutassa haisi kirpeälle. Toinen käyttöakku oli tulikuuma, 3 kennoa tyhjiä, ilmeisesti oikosulussa. Irrotettiin akku ja taas matkaan. Ei matkanteko oikein onnistunut, kun laturi pukkasi 18 V jäljelle jääneeseen akkuun. No, sen 2-laturin hihna pois ja taas päästiin matkaan. Sähköongelmat venyttivät muutenkin pitkää (72 nm) päiväreissua, perille ehdittiin hiukan auringonlaskun jälkeen.

Ke 29.3.06, aurinkoista ja lämmintä
 Gomeralla laitettiin kaikki akut starttiakun laturin perään jakodiodin avulla (sen rikkinäisen), ehjä puoli starttiakulle. Gomeralta ei varaosia löytynyt, korjaaminen jätettiin myöhemmäksi, Las Palmasiin. Marinasta löytyy monen näköistä kulkijaa 1, 2 ja 3, melkein kaikki Kolumbuksen reiteille lähdössä.

San Sebastianin pieni historiallinen puolustustorni ja sen puisto ovat kauniit, Marja-Liisa vaati kuvaamaan kukkivia puitakin. Täällä, niin kuin Porto Santossa ja La Palmassakin, Kolumbuksen museo on suljettu. Uimarannalla huomattiin iso aurinkokalenteri-kello-yhdistelmä, mihinkähän tai kenen käyttöön tuo on rannalle tehty?

Tenerifan kautta Gran Kanarialle

To 30.3.06, puolipilvistä, NE 10 m/s
Tenerifa ja sen mahtava lumihuippuinen Teide näkyvät upeana Gomeran San Sebastianin rannalta. Rantalomapäivän jälkeen taas reilu 64 nm purjehduspäivä Tenerifan Santa Cruziin, jossa joulukuun trooppisen myrskyn jälkiä korjailtiin vieläkin. Marina oli väljän näköinen, kun osa ponttonilaitureista oli nostettu maihin korjattavaksi.

Pe 31.3.06, aurinkoista, NE 7-10 m/s
Iltapäivän 58 nm purjehdus Gran Kanarialle, Las Palmasiin, perillä oltiin taas juuri auringon laskiessa.

Las Palmas, ennen Kreikkaan paluumatkaa

La 1.4.06
Synttäripäivä. Aamukahvi tai oikeastaan brunssi nautittiin mansikkaleivosten kanssa. Timppa lähti illalla kotiin, jäimme kaksistaan, suunnitelmissa vielä muutama purjehduspäivä ja sitten huoltojen kimppuun.

Su 2.4.06 – ke 5.4.06
Sprayhoodin ja ruorin (nahkapäällyksen) ompeleet ovat lähes kadonneet (UV syönyt). Purjeneulomo lupasi korjauksen seuraavaksi päiväksi. Sopii. No, 3 päivää tuohon sitten meni, odotellessa mm. huollettiin sähkölaitteita ja kiristettiin ohjausvaijerit.

To 6.4.06, aurinkoista, NE 8-15 m/s
Purjehdus mukavassa sivumyötäisessä tuulessa Pasito Blancoon telakointia varten.
Illalla korjattiin ja huollettiin vinssinvapauttimet (köysilukot) ja asennettiin levangille 2 uutta köysilukkoa, nyt pitäisi olla tuonkin säätö helppoa.

Pasito Blancossa Penelope telakalla

Pe 7.4.06 vene nostettiin telakalle klo 14.
Primer ja antifouling, saildriven stefojen vaihto + öljynvaihto + vesikanavien puhdistus, rungon kellastumien poisto + kiillotus ja vahaus. Tämä ja paljon muuta pikkuhuoltoa tehtiin viikonvaihteen aikana, vene taas vedessä maanantaina päivällä! On tehokas, pätevän ja aika edullisen tuntuinen telakka. Telakan ruuhkien vuoksi mastojalkaa ei täällä ehditty vaihtaa.

Ma 10.4.06, aurinkoista, W 7 m/s, vesillelasku klo 15
Lyhyt purjehdus Puerto Moganin marinaan, tämä taitaa olla Gran Kanarian mukavin marina. Täällä ollaan muutama päivä, lomailua ja samalla vähän veneen huoltoa.

Pe 14.4.06, aika aurinkoista, N 5-8 m/s
Paluureissun miehistöä alkaa jo näkyä, Jukka tuli eilen veneelle. Lähdettiin Las Palmasiin kiertämällä Gran Kanariaa myötäpäivään, koneella lähes koko matka.

Las Palmas, laturin ja mastojalan ym. korjaus

La 15.4.06 – ti 18.4.06
Monta päivää reipasta touhuamista, laturien kunnostus (Volvo-Pentan huollossa sanoivat itse Volvon laturin olevan hyvän, mutta säätimiä siihen menee), lämmityslaitteen lisäsuuttimien asennus, avotilan penkkien sikaflexien korjaus (sotkevat saumakohdat), säilytystilojen kunnostus…
Varattiin mastojalan korjausta varten telakka-aika. Marja-Liisa lähti kotiin tiistaina.

Ke 19.4.06
Saatiin lisää Kreikan paluureissun miehistöä, Esko tuli iltapäivällä veneelle ja heti töihin, vene telakka-altaaseen vaurioituneen Selden-mastojalan vaihtoa varten. Siitä tuli pitkä työrupeama, masto taas kunnossa klo 22.

To 20.4.06
Jaska tuli Suomesta veneelle Kreikkaan paluureissua varten. Veneen viimeistelyä purjehdusta varten. Vanttien kiristelyä ym. Ehdittiin sentään illalla otaa hetki rennommin.

Terveisin Antti (Kuvat: Timo, Antti, Jaska)

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot