Kanarialla
Pe 4.11 ja La 5.11
Veneen huoltoa Las Palmasissa. Vene on vähän huonolla paikalla ihan laiturin 16 tyvessä. Hyvä niinkin, marina on aivan täynnä. Miehistö seuraavan viikon ajan Mervi, Pate, Marja-Liisa ja Antti.
Fuerteventura
Su 6.11
NE 25 kts, osin pilvistä. Ikävän kovassa vastatuulessa koko päivän purjehdus Las Palmasista Fuerteventuran etelärannalle, Morro Jableen. Vauhdikas matka, 9 h ja 62 nm. Perillä kylkikiinnitys ”uuteen” hiukan huteraan ponttonilaituriin.
Morro Jablen kylä on melko mukava, noin kilometrin kävelymatkan päässä satamasta. Ravintoloita, baareja ja hiekkarantaa riittää. Vaikka saaren ulkopuolella tuulee kovaa, eteläranta vaikuttaa rauhalliselta. Tosin joitain melko kovia katabatic-wind –puuskia on yöllä.
Ma 7.11
E 15 kts, aurinkoista ja lämmintä. Lyhyt 23 nm matka Gran Tarajalin satamaan. Laituri uusittu sitten 2003 käynnin, uusi ponttonilaituri on ihan Ok ja lahti suojaisa. Satamassa ei ole palveluita, kaupungilla on joitain ravintoloita ja kauppoja. Ei mikään turistirysä.
Ti 8.11
NE 10, aurinkoista… Aluksi 4 mailia pohjoiseen ja Las Playitas –poukamaan uimaan.
Saarella on aika paljon poukamia, itärannan poukamat vaan tahtovat olla veneellä hankalia. Puerto del Castillon marinaan tullaan jo puolilta päivin, hyvä pieni marina, 30 e/vrk. Kylä on aika tyylikkään tuntuinen ja miellyttävä turistipaikaksi.
Ke 9.11
Aurinkoista, Fuerteventuran saarikierros autolla. Saaren pohjoispää, Isla Lobos ja Lanzaroten eteläosa ovat varmaan hyvää perhepurjehtijan aluetta. Uimarantoja, suojaisia paikkoja, lyhyet etäisyydet, marina Rubicon toimii hyvin tukipisteenä. Hyvä alue, harmillisen etäällä Las Palmasista.
Saaren sisäosat ovat aika karua ja yksitoikkoista seutua, ei kovin mielenkiintoista.
To 10.11
NE 20-30 kts, puolipilvista. Vauhdikas 38 nm myötätuulipurjehdus, paluu Morro Jableen.
Gran Canary
Pe 11.11
NE 25-30 kts (max 37 kts), hiukan viileää. Reipasta menoa Fuerteventuran Morro Jablesta Gran Canaryn Las Palmasiin, 7 h ja 62 nm. Pohjoisempana myrskyä, Navtex varoittelee nurin menneestä 18 m trimaranista, sijainti La Palmasta pohjoiseen. Marina on ARC:n vuoksi tietysti täynnä, pienten neuvottelujen jälkeen saatiin paikka 1-2 yöksi (12 e/vrk). Ilta käytettiin muutaman neuvoa antavan avustuksella suunnitteluun ja sitten askarteluun , ihan toimiva juttu.
Marinassa on 6-7 suomalaisvenettä valmistelemassa Atlantin ylitystä. Mukana s/y Linda, Bavaria 49 matkalla pallon ympäri (katso www.linda.fi).
La 12.11
Huoltopäivä. Vermat, Pirjo ja Jukka, veneelle.
Su 13.11
NE 10-15 kts, puolipilvistä. Myötätuulipurjehdus Las Palmasista saaren eteläreunalle kohteena marina Pasito Blanco, hyvä marina, 16 e/vrk. Täälläkin suomalaisveneitä, Penelopen lisäksi 2 muuta. Marinan lähellä ei ole ravintoloita, taksilla Maspalomasiin.
Ma 14.11
Variable 5 kts, aika aurinkoista ja lämmintä. Parin tunnin moottorointi Pasito Blancosta Puerto Moganiin , jossa Pate ja Mervi jättivät veneen, siirtyivät viikon rantalomalle ja palaavat sitten Suomeen. Muut aluksi ankkuriin uimarannan edustalle, paikka marinasta luvattiin klo 18. Ankkuripaikka on ihan kohtuu hyvä, voi siinä normaalioloissa yötäkin olla, nyt yöksi sinne jäi puolen tusinaa venettä. Puerto Mogan on hyvä marina, 22 e/vrk. Täälläkin on Penelopen lisäksi 2 muuta suomalaisvenettä, Karibialle menossa, tietysti. Kylä marinan ympärillä ei ole kovin paljoa 20 vuoden aikana kasvanut, mukava vieläkin.
Gomera
Ti 15.11
NE 10 kts, pilvistä. Puerto Moganista tehtiin pitkä 78 nm reissu Gomeran San Sebastianiin, tyyntä, paljon koneella. Perille tultiin pimeässä, tilapäinen paikka saatiin aivan täydestä marinasta toisten kyljestä , jo neljäntenä veneenä rivissä.
Ke 16.11
Variable 5 kts, aurinkoista ja lämmintä. Vene siirrettiin ponttonilaiturin päähän , päivällä autolla saarikierrokselle. On hieno, vuoristoinen ja silti hyvin rehevän vihreä saari. Saaren keskellä on outo ja ainutlaatuinen kasvusto, esim. 6 metriä korkeita kanervapensaita. Hintataso Gomeralla poikkeaa Kanarian turistipaikoista aika lailla, pikkukylässä syöty 4 hengen lounas oluineen maksoi yhteensä 15 e ja San Sebastianissa 4 hengen hyvä päivällinen viineineen 36 e. Marina 17 e/vrk.
Satamassa on myös suomalainen Jon 33, ”Jonega”, valmistautumassa Karibia-reissuun.
Ja m/s Kristiina Reginakin pistäytyy, rantakadulla hetken ajan suomenkieli yleisintä.
To 17.11
Variable 5 kts, aurinkoista…
Toinen saarikierros, meri vieläkin ”rasvatyyni”. Playa Santiagon (5 nm etelään San Sebastianista) edustalla joitain veneitä ankkurissa, kohtuullisen hyvän tuntuinen ankkuripaikka ainakin leppoisilla keleillä.
San Sebastianissa suomalainen ”Kati III” ilmestyi marinaan, meitä vastapäätä.Gomera pääsi Kanarian saarisuosikkien kärkeen, hieno saari, upea luonto, hyvä marina.
La Palma
Pe 18.11
Variable 5 kts, aurinkoista ja lämmintä. Ei vieläkään tuulta purjeisiin, mutta on jo aika vaihtaa paikkaa. Lähdetään aamulla La Palmaa kohden, matkaa reilu 50 nm. On mukava matka, vaikka kokonaan koneella. Tyyni meri, valaita näkyy etäämpänä ruiskuttelemassa ja ihan veneen vieressä välillä kilpikonnia.
La Palman satamassa ei ole varsinaista marinaa, mutta paikallinen ”Real Club Nautico” pitää muutamaa vieraspaikkaa ponttonissaan sataman perällä, 19 e/vrk. Samassa ponttonissa on se nurin mennyt 18 m trimaran, ranskalaisten ” Groupama ”. Kaipaa pientä laittoa ja taas mennään.
Santa Cruz de La Palma on upea kaupunki, kävelykadulla talot ovat kuin 1700-luvulta, jotkut näyteikkunat vain palauttavat nykypäivään.
La 19.11
Saarikierros autolla. Korkea saari (2400 m), jonka huippu on usein pilvessa. Harmi, kun ajettiin ylhäällä olevan upean kansallispuiston läpi ja observatorioiden ohi, olisi ollut kiva nähdä vähän pitemmällekin.La Palma pääsee Kanarian saarisuosikkien jollekin palkintosijalle, ehkä vain pronssia.
Su 20.11
SE 25 kts, puolipilvistä. Aamulla lähdetään kohden Tenerifan Los Gigantesia. Sääennuste lupaa kevyttä sivumyötäistä, todellisuus on reilua tuulta lähes suoraan keulan suunnasta. Näillä tuulilla Los Gigantes on satamakirjan mukaan hiukan kyseenalainen ja koska Gomeran San Sebastianiin on sama matka, suunnataan taas sinne, paikka on tuttu ja mukavaksi todettu. Sitä paitsi San Sebastianissa on illalla paikallisen kamariorkesterin konsertti, sopivan kevyt ja mielenkiintoinenkin ohjelma, mukana Sibeliuksen Romance, op. 42. Konserttiin voidaan hyvinkin ehtiä.
San Sebastianin marina on täynnä, kylkikiinnitys isoon kattiin. Täältä käynnistyy muutaman päivän päästä soutukilpailu Atlantin yli. Valmistautumassa on kymmenkunta venettä, ainakin yksi tyttöjen soutamana , reipasta väkeä.
Tenerife
Ma 21.11
SW 20 kts, aika aurinkoista. 7 tunnin purjehdus ja ankkuri Bahia de Abonan kylän edustalle, aika rauhallisen tuntuinen poukama, avoin idän ja etelän suuntaan. Tenerifan kaakkoiskulmalla ei ole oikein valinnan varaa ankkuripaikoissa, marinoista puhumattakaan. Yöllä nousee maininki hiukan kiusaksi, ei paha.
Ti 22.11
Variable 5 kts, aurinkoista, lämmintä. Tyyntä, ei edes maininkia. Delfiinilauma melkein valtaa veneen matkalla Santa Cruziin. Rahtisataman perällä oleva Puerto Deportivo marina del Atlantico on suuri ja aika suojaisalta vaikuttava, hyvät laiturit, ei juuri palveluita. Marina on aivan kaupungin keskustassa, Espanjalaisen aukion kohdalla, hieno paikka.
Ke 23.11
Kuopiolainen s/y Rautaneito on Penelopen kanssa samassa laiturissa. Rautaneito ei ole aivan tavallinen Atlantin ylittäjä, raskas Leppävirralla tehty ja Saimaalla seilannut teräsvene, jonka peräosan isoon kapteenin kajuuttaan kuuluu pieni saunakin. ( www.rautaneito.org ). Eikä Rautaneidon miehistökään ihan tavallinen ole, taitaa olla merkittävä osa Kuopion lääkäreistä nyt täällä reissussa. Onneksi Pate on jo palannut kotiin.
Illalla käydään juttelemassa ja kertomassa hurjia meritarinoita, kun ovat lähdössä Karibialle ja sieltä keväällä takaisin Suomeen tai ainakin Euroopan puolelle. Juttutuokio hiukan venähti, mutta hyvin ehdittiin nukkuakin ennen aamun starttia Las Palmasiin.
Gran Canary
To 24.11
NE 10-15 kts. Suunnataan aamulla kohden Las Palmasia, taas koko päivän reissu. Lämmintä ja aurinkoista, ei edes maininkia. Taas delfiinilauma käy tervehtimässä, mukavia otuksia.
Pe 25.11
Veneen huoltopäivä, mekaniikkahommia, kun miehistöstä on insinööriapua vielä saatavilla. Pelastuslautan asennus peräkaiteeseen ja kaiteen sekä biminin tuet lisäjäykkyyden saamiseksi, lopputulos on aika hyvä.
La 26.11
Taas on veneen huoltopäivä. Pirjo ja Jukka lähtivät Suomeen Tonto-koiraa hoitamaan. Harmi, vielä olisi veneelläkin hommia riittänyt. Iltapäivällä Minna tuli miehistön täydennykseksi, veneellä nyt siis Minna, Marja-Liisa ja Antti.
Su 27.11
NE 5-10 kts, aurinkoista, lämmintä. Aamulla lähdetään etelää kohden, heikkoa tuulta, moottori apuna. Navtex antaa myrskyvaroituksen huomiseksi, ”Tropical Storm F8 or F9”. Myös Suomesta saadaan pari varoitustekstiviestiä, kiitos!
Paras löytää kunnollinen satamapaikka ajoissa. Soitto Puerto Moganiin, marina on täynnä. Puerto Rico jätetään väliin, mennään katsomaan Anfi del Mar ”marinaa”, pieni ja ahdas, aivan täynnä. Palataan hiukan takaisinpäin Pasito Blancoon, paikka järjestyy heti, hyvä ja tuttu marina. Upea ilta, tyyntä myrskyn edellä ?
Ma 28.11
Päivä menee Pasito Blancon alueeseen tutustumiseen, upea ja huippusiisti, kauniisti hoidettuja istutuksia. Navtex korjailee myrskyvaroitusta: Tropical storm Delta, cyclonic, Force 8 to 10. Myrskykeskus etenee 20 kts vauhdilla itään, on yöllä 1 aste Gran Canaryn pohjoispuolella, siis vain 60 nm.
Illalla tuuli nousee yli 30 solmun, maksimi veneen mittarissa 47 kts. Tuuli tempoo ja kallistaa venettä reilusti vaikka Penelope on hyvällä paikalla aivan marinan peränurkassa, ei ongelmia, mutta myrsky häiritsee nukkumista.
Ti 29.11
Tuuli rauhoittuu joskus aamuyöstä. Aamulla marinassa on tyyntä, hiljalleen rauhoittuva maininki vielä tunkee veneitä heiluttelemaan sisääntuloaukosta ja mahtavina kuohuina aallonmurtajan yli . Vene on suolan, hiekan ja ruohon ym pikkuroskan peitossa, pesuvettä menee.
Pasito Blanco on hyvä ja suojaisa marina Gran Canaryn muutenkin rauhallisella ja vähätuulisella etelärannalla, täällä veneet pääsivät aika vähällä, parista veneestä myrsky sai revittyä genuan riekaleiksi ja yhden ison katin perä hakkautui kiinnityksen petettyä(?).
Myrsky oli huomattavasti voimakkaampi Kanarian pohjoisosissa, La Palman suuri satama jouduttiin sulkemaan ja Tenerifan lentokentällä saatiin puuskissa 90 kts huippulukema. Naapuriveneen omistaja kävi Las Palmasista pariin otteeseen veneen kiinnityksiä varmistamassa ja ihmetteli maailman muuttumista, ei muista koskaan aiemmin tropical stormin tulleen tänne.
Tilataan Puerto Moganista marinapaikka 1-2 yöksi huomisesta alkaen, onnistuu, tyttö kertoo muistavansa veneen.Iltapäivällä mennään vielä taksilla Maaspalomasiin ihmettelemään turismiteollisuutta, ihan mukava illalla palata rauhalliseen ja huippusiistiin Pasito Blancoon.
Ke 30.11
Variable 5-10 kts, aurinkoista, lämmintä.Ei niin suuret nimipäiväjuhlallisuudet jäävät hiukan Suomeen menneiden Kankelonpäiväonnittelujen jalkoihin, kipparille tarjottiin kuitenkin suklaata, Fazerin sinistä.
Tuuli riittää juuri purjehtimiseen, kun matkaa Puerto Moganiin on vain kymmenen mailia ja aikaa on vaikka koko päivä. Ollaan perillä jo klo 14, aika hyvä paikka marinan länsinurkasta , taas muuria vasten. Hiukan hankala päästä veneestä tai veneeseen laskuveden aikaan, kun on melkein uusikuu ja vuorovesi lähes 3 metriä.
Puerto Mogan vaikuttaa niin mukavalta, lämpimältä ja leppoisalta, että täällä ollaan vielä huominenkin päivä.
Kannattaa käydä katsomassa myös s/y Lindan sivuilla ( www.linda.fi ) ARC-reissun ensimmäista viikkoa ja DELTA-myrskyn ohittamista ja "pikku"ongelmia.
To 1.12
Lomapäivä Puerto Moganissa , aivan tyyntä, lämmintä ja aurinkoista. Ja täältä Minna melkein sai ihannetyönsä tanskalaisen soft-icen myyjänä , olisi ollut tosi hyvän makuiset luontaisedut. Homma taisi tyssätä kuohukerman lausumiseen tanskaksi.
Pe 2.12
Variable 5 kts, aurinkoista. Delta-myrsky ja sen jälkeiset tyynet päivät muuttivat Gomeralla käynnin Gran Kanarian kierrokseksi. Moottorilla saaren vaikuttavaa länsirantaa pohjoista kohden. Kallioiden välissä on joitain poukamia ainakin päivä-ankkurointiin, yleensä autioita, me valitsimme kuitenkin Aldean kylän edustan lounaspaikaksi.
Aldeasta ajellaan vielä pari tuntia Puerto Nievesiin, lauttasatama ja kalastajakylä, jonka yläpuolella on myös turistikylä. Nievesissä on tilaa vain muutamalle vierailevalle veneelle, saatiin paikka, kuvassa äärimmäisenä vasemmalla . Oikeastaan paikka tilattiin jo Puerto Moganista lähtiessä. Satama muistuttaa hiukan Kreikan satamia, vene lauttojen ja kalastajaveneiden seassa, ei palveluita, satamamaksu 6,67 e/vrk eikä virkailijalla ole antaa kympistä takaisin.
Puerto Nievesin tunnus on ollut kivinen kalliopaasi ” Finger of God ”. Alkuviikon Delta-myrsky tuhosi tunnuksen, nyt Finger on vain kivikasa, joka häämöttää hiukan siinä Puerto Nievesin kuvassa, jossa Penelope on vasemmalla.
La 3.12
E 15-20 kts, puolipilvistä ja ihmeen viileää, pukeuduttava kuin Suomenlahdella. Tietysti vastainen lähes koko matkan, pääsee purjeillakin, kun kurssia pudottaa reilusti. Ajetaan kuitenkin lähes koko matka isolla moottorin tukemana. Las Palmasissa paikka löytyy taas ponttonista 17.
Su 4.12
Iltapäivällä Minna pakkasi kamansa ja lähti takaisin Suomeen, vaikka sää on täällä nyt parhaimmillaan, pilvetön taivas, lämmintä ja tuultakin löytyisi, ainakin genaakkerille.
Tenerife ja marinasta puuttuvat finger-ponttoonit
Ma 5.12
NE 15 kts, aurinkoista ja lämmintä. Marja-Liisan kanssa kahden, suunnataan heti aamulla Tenerifan Santa Cruzia kohden, siellä tavataan kai huomenna toinen Minna. Mukava sivumyötäinen jaksaa kuljettaa purjeilla koko 60 nm matkan, perillä ollaan klo 18 ja hiukan yllätytään.
Oltiin reilu viikko sitten Rautaneidon kanssa marinan itäreunan aivan täydessä finger-pontoon-laiturissa. Nyt laiturin juuri tällä pohjoispuolella ei ole ”fingereitä” ollenkaan ja eteläpuolen alkuosa on tyhjä . Syykin selvisi pian. Delta-myrsky repi raskailla veneillä kuormatut fingerit irti laiturista. Varmaan aika hässäkkä, kun tiukasti toisiinsa ja laiturin kappaleisiin sidotut veneet lähtivät myrskyssä ajelehtimaan. Nyt irronneet fingerit on kerätty vedestä rannalle , laitureissa on vielä lisää viallisia fingereitä ilman veneitä.
Myrskyn jälkiä marinassa paikkaili vieläkin moni vene. Meidän vieressä oleva ”Roang” oli syvillä naarmuilla ja oli menettänyt myös runkoikkunoitaan. Myrsky oli Teneriffan marinassakin voimakas, paiskoi veneitä niin rajusti, että esim. Roangin kaidetolppien päät värjäytyivät naapuriveneen pohjan antifouling-maalista!
Ti 6.12
Itsenäisyyspäivä. Täällä melkein sama, Constitution Day. Tavataan Minna, jolla on pari vapaapäivää ennen paluulentoa. Minnalla on haastava rooli illan itsenäisyyspäivän juhlissa, menee varmasti hienosti.
Taas Gran Kanarialle, josta kotiin
Ke 7.12
E 15 kts, aika aurinkoista. Lähdetään jo aikaisin aamulla paluureissulle, kun sääennuste lupailee vastaista. Suunnataan Las Palmasia kohden, taas se sama 60 nm. Vene ei nouse aivan riittävän ylös, joten noin puolet matkasta pidetään kone apuna.
To 8.12
Las Palmas, Puerto Deportivo. Veneen huoltoa vaikka onkin paikallinen juhlapäivä, taas.
Pe 9.12
E 5-10 kts, aurinkoista ja lämmintä.
Testipurjehdus Bastin miehistön kanssa, vene viedään lopuksi pysyvälle vuokrapaikalleen laituriin aallonmurtajan taakse. Paikka vaikuttaa hyvältä ja suojaiselta, vallitseva NE-E tuuli pyyhkii veneen yli , muuri ja aallonmurtaja ovat sen verran korkeita.
La 10.12
E 5-10 kts, aurinkoista ja lämmintä.
Vene jätetään kippari Bastille miehistöineen. Miehistö ryhtyi heti tehokkaisiin toimiin kaasulieden korjaamiseksi, juttu taitaa onnistuakin (suurempi poltin ei ole toiminut viikkoihin, liekinvarmistin rikki).
Antti