Rantaköydet kiinni jollan avulla
Tuolla etelämpänä, Välimerellä, Karibialla jne. ankkurointi rantakiviin tai -kallioon yleensä poikkeaa suomalaisesta totutusta aika paljon:
- Ankkuripaikat ovat usein avoinna laajaan kulmaan avomerelle. Monin paikoin tuulen suunnat ovat hyvin vakioita tai tuulen suunnan muutos hidasta, joten pienen totuttelun jälkeen tuo ei ole ongelma. Kunhan tuntee alueen tuuliolot.
- Ankkuri on keulassa, perä tulee kohden rantaa. Näin keula ottaa mukavasti vastaan laivojen mahdollisesti tuottamat aallot, samoin mahdollisen mainingin.
- Vene pyritään jättämään 10-50 m rannasta, vaikka rannassa syväystä riittäisi tulla lähellekin. Jos ankkurin pito pettää, vielä ehtiin korjata tilanteen ennen vahinkoja. Oikein säädettynä ankkurivahtikin ehtii hälyttää.
Usein varsinkin charter-veneiden rantautumisessa näkyy ongelmia, kun ankkuri pudotetaan ensin, sitten peruutetaan lähelle rantaa ja joku lähtee uimalla tai jollalla kiinnittämään rantaköyttä vetämällä sitä perässään veneestä.
Pitkä köysi on raskas ja voi takerrella pohjaan, tietää ongelmia. Lisäongelmia tulee kun vene pitäisi saada pysymään paikoillaan koko kiinnitysprosessin ajan. Tavallisesti tuuli painaa venettä hieman sivuun ja pakin käyttäminen vain pahentaa asiaa, kun ankkuri on jo laskettu. Veneen kaikotessa köysi loppuu kesken ja tiukan ponnistelun päätteeksi se on kuitenkin päästettävä irti päästä tai toisesta.
Parempi tekniikka on kiinnittää irrallinen rantaköysi tai -köydet valmiiksi tavalla tai toisella sinne rantakiviin ja vasta sitten pudottaa ankkuri sekä peruuttaa ankkuripaikalle, jossa jo ollaan odottamassa köyden tai köysien kanssa.
Rantaköysi voidaan hyvin viedä uimallakin lämpimässä vedessä. Silloin vene kannattaa peruuttaa mahdollisimman lähelle rantaa, laittaa lepuuttaja köyden päähän ja heittää köyden pää veteen uimarin viedessä toista päätä rantaa kohden. Nyt on sopiva aika lähteä pudottamaan ankkuri, palatessa uimarin pitäisi jo olla ainakin lähes selvinnyt kiinnitysoperaatiosta. Lepuuttajan kannattelema köyden pää poimitaan veneeseen ja kiinnitetään. Toisen rantaköyden voi sitten laittaa ilman kiirettä.
Jos jolla on käytettävissä, sen avulla tuo käy kätevästi:
- Jolla valmiiksi, molemmat rantaköydet sinne.
- peruutetaan lähemmäs rantaa, katsotaan sopivat rantakivet. Veden kokonaan ympäröimä kivi on hyvä, ei vaaraa rotista tms. veneeseen ehkä pyrkivistä.
- Jolla matkaan valitun rantakiven luo (jos tuulee, tuulen puoleisen), vene takaisin ulommas ankkuria laskemaan. Plotteri aivan auki zoomaamalla sen näytöstä näkee hyvin sopivan etäisyyden ankkurin pudotuspaikaksi (0,03 nm vastaa 50 m). Kannattaa käyttää runsaasti kettinkiä, esim. 7 kertaa syväys on yleensä hyvä matalassa lahdessa.
- Jollasta kiinnitetään köysi (ja muutama m kettinkiä, jos on) kiven ympäri.
- Lasketaan ankkuri ja peruutetaan veneellä takaisin kohden haluttua paikkaa.
- Jolla peruuttaa kohden venettä. Peruuttaessa on helppoa ja turvallista laskea köyttä jollan keulasta.
- Köysi kiinni veneen peräknaapiin.
- Jolla lähtee kiinnittämään toista peräköyttä, yleensä kannattaa käyttää 2 köyttä.
- Kun toinenkin köysi on kiinni veneessä, köydet ja ankkuri kiristetään halutusti.
- Ankkurivahti päälle, siihen 0,01 nm raja. Tai laitetaan se päälle jo ankkurin laskun aikana ja rajaksi 0,02-0,03 nm.
- Rantaköysien puoliväliin on hyvä laittaa lepuuttajat tms varoitukseksi muille rannan lähellä liikkuville.
