sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Penelope 2010, huhtikuu

Kreikka, Samos, Samos Marina, vene vesille

Maanantai 12.4.
Heikki L ja Antti Samokselle, veneen pikatarkistus klo 20. Vene on talvehtinut hyvin, akut täynnä ja sisätilat kunnossa, parista ikkunasta on vuotanut hieman vettä, hyvin vähän, vain pienet jäljet ikkunoiden alla olevissa listoissa.

13.-15.4.
Keväthuollon työt nopeasti käyntiin. Sovitaan telakan kanssa vesillelaskusta, pohjan maalauksesta ja joistain muista pikkutöistä. Vesillelasku ensi perjantaina.

Aurinko, suolavesi ja aika ovat saaneet gelcoatin veneen kyljissä pinnalta herkästi likaa ja keltaista mikrokasvustoa kerääväksi, pintaa ei ole vielä koskaan hiottu. Kaipaa kevyen myllytyksen ja kunnon vahauksen, Heikki otti työn, rankka homma, onnistui kuitenkin hyvin ennen Heikin torstaista Thessalonikin kongressiin lähtöä.

Heikin kotimatka pari päivää myöhemmin mutkistui Islannin tuhkapilvien vuoksi. Onneksi Moskovaan pääsi koneella, sieltä pitkä junamatka Helsinkiin. Venäjän reissuun tarvittu pikaviisumikin järjestyi parissa tunnissa.

Perjantai 16.4
Iltapäivällä kaikki valmista vesillelaskuun, odotellaan ja klo 20 lopulta vesille.

17.-23.4.
Tuhkapilvet estivät Jukan huoltomatkan ja Kreikassa taksi- ja laivalakot hankaloittavat elämää. Veneen kunnostuksessa nyt vain Antti, pentryn kattoluukun korjaus, mittaritaulun asennus, AIS yms.

Lauantai 24.4.
Aukko tuhkapilvissä! Tuomo ja Heikki S tulevat veneelle.

Sunnuntai 25.4.
Purjeet paikoilleen, samoin muukin purjehdusvarustus. Tuomo ottaa korjatakseen ikkunoiden alla olevien koristelistojen lakkaukset yms. Ihan kaikkia suunniteltuja töitä ei ehditä tehdä (ne tuhkapilvet), mutta vene on taas hyvässä purjehduskunnossa.

Reipasta menoa Mykonokselle

Maanantai 26.4.
Vene alkaa olla valmiina Ateenan purjehdukseen. Niin myös Aegean meri, 5 vrk ajan luvassa 7-8 Bf ja Mykonoksen tienoilla tietysti vielä se 1-2 Bf vakiolisä, 5-10 m/s ennusteen päälle. Loppuviikosta sekä Penelopen että Thaleian pitäisi kuitenkin olla jo Ateenan tienoilla, tuuli tulee sivulta, ei liian paha.

Thaleia lasketaan veteen. Siirrytään ja jäädään tankkauslaituriin, tästä on helppo lähteä aamulla.

Tiistai 27.4.
  Klo 5:30 lähtö, aluksi rauhallista, pian tuulta NE 10 m/s, Ikarian jälkeen luvassa reilusti lisää. Matkaa Mykonokselle tulee noin 90 nm, siis tiedossa on vauhdikas, pitkä ja kai aika raskaskin purjehduspäivä.

Alkumatka reivatuilla isolla ja genualla, talven aikana korjattu isopurje toimii nyt hyvin reivattuna, aiemmasta mahtavasta pussista ei jälkeäkään. Ikarian kohdalla klo 12 siirrytään galewarning-alueelle.   Klo 12 oluet, bimini pois, isoa pienemmälle ja genua pois, fokka tilalle, sekin reivattuna.

Iltapäivällä tuuli vaihtelee N 17-22 m/s, puuskissa enemmän, aallot pyyhkii kannen yli, mutta avotilaan tulee etupäässä vain pärskeitä. Mykonoksen lähellä on koko ajan yli 20 m/s. Hyvä keli kunnon purjehduskuviin, kun Thaleia kulkee siinä vierellä.

Tietysti se fokan ihmeen ohut reiviköysi paukahtaa poikki ja fokka rävähtää auki. Onneksi köyttä jää rullalle sen verran, että saadaan solmittua uusi köysi ja kiskottua fokka sisään. Vesi on jo aika lämmintä, hyvä niin.

Mykonoksen laituriin tullaan klo 19:30. Huono paikka, maininki kiertää tänne, lepuuttajat ja laituriköydet ovat suojauksista huolimatta kovilla.

Matkalla ei näkynyt muita veneitä, satamassa joitain on säitä pitelemässsä, innokkaita kyselijöitä. Pitkä purjehdus 7-9 Bf tuulessa hiukan tuntuu ihmetyttävän.

Keskiviikko 28.4.
Lepopäivä Mykonoksella. Köysien suojaukset eivät oikein pidä, pari köyttä poikki. Hankitaan veneeseen 1 kpl kalastajien sadeasu ja 2 m kettingit sekä jouset. Tilanne on taas täysin hallinnassa.

Kythnoksen Loutra ja Lavrio

Torstai 29.4.
Edelleen N 7-8 Bf / 15 m/s, lähdetään aamulla klo 8. Tiedossa selvästi aiempaa lyhyempi ja helpompi purjehdus Kythnoksen Loutraan.

Tarkoitus on nostaa purjeet heti aallonmurtajan takana heikommassa tuulessa, mutta tietysti iso rahtialus on juuri tulossa, ajetaan moottorilla kauemmas. Purjeet auki saaren kulmalla, jossa tuulta on tosipaljon, yli 20 m/s. Fokkaa ei voida käyttää, iso esiin pienenä nenäliinana ja vain hiukan genuaa ulos. Tietysti se reiviköyden lukko aukeaa, genua paukkuu kokonaan auki. On tosiraskas sisään veivattava tuossa tuulessa. Lukon tilalle pitää laittaa Thaleian tapaan kunnollinen vinssinvapauttaja.

Kun matkaan päästään, purjehdus on vauhdikasta, mutta melkeinpä leppoisaa. Ainakin nautittavaa. Tuulikin pysyy N 15 m/s tienoilla, Syroksen tienoilla allekin, aurinkoista ja lämmintä.

Ei taaskaan muita veneitä matkalla, perillä Kythnoksen Loutrassa ruotsalais-saksalainen 4 veneen porukka tulee kehumaan meidän tuloa purjeilla aallonmurtajalle asti. Ovat olleet jo 4 vrk täällä parempia kelejä odottamassa (ja tänne vielä jäivät meidän lähdettyä).

Perjantai 30.4.
 N 10-15 m/s, aurinkoista. Thaleia lähti jo aamulla kohti Lavriota, meillä ei niin kiirettä. Lähdetään noin klo 12, päästään purjeilla juuri Sounionin kärkeen. Poiketaan Poseidonin temppelin alla olevalle lahdelle testaamaan ankkurivinssiä. Tyyntä, hieno ankkuripaikka, nyt kontrasti keskeiseen Aegean mereen on mahtava. Ensi kertaa nähdään "elävänä" uusi Farrin ja BMW design groupin suunnittelema Bavaria 55, uimatason jollatalli ihastutti.

Lauantai 1.5.
Vappu. Heikki lähtee kotiin, Antti siirtyy Thaleiaan ja Penelope jää Tuomon komentoon, uusi miehistö tulee illalla molempiin veneisiin. Ateenalainen keltaisen taksin kuski yrittää rahastaa 60 EUR matkasta kenttä - Olympic Marine. Kun taksin lisämaksutaulukko kiskotaan esiin, kuski nauraa ja tarjoaa kättä, joo se on 47 EUR.

Antti

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot