sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä


Veneen kevätkunnostus Kreikassa 1.-15.04.2007.

Penelope Kos Marinan telakalla

Penelope on viettänyt talven Kos Marinan telakalla. Ilmeisesti vene on viihtynyt hyvin talvikuukaudet, kaikki hyvin sekä veneessä sisällä että ulkona kannella. Ihmeen puhdastakin, kai Penelope on ollut joskus viimepäivinä kevätsateiden tarjoamassa suihkussa.

Kevään kunnostustöistä on pitkä lista, jossa on paljon myös telakan apua tarvitsevia kohteita. Juuri nyt on Kreikassa alkamassa vuoden suurin juhlaviikko, Pääsiäinen, eikä silloin tehdä töitä, ei edes telakalla eikä venetarvikeliikkeissä. Tavallaan onneksi juuri nyt Penelopen kevätkunnostukseen tulee paljon omaa väkeä. Ensin Antti, siitä parin päivän kuluttua Lasse & perhe ja sitten vielä Kirsti ja Jaska, nyt olisi porukkaa töihin, jos vaan kaupasta saisi pesuaineet, maalit, vahat jne. No, onpahan ainakin viihtyisä ympäristö luppoajan ja taukojen viettoon.

Käteisellä rahalla on ihmeellinen voima, telakan porukkakin kiinnostui pohjan kunnostuksesta ja vesillelaskusta juhlapyhistä huolimatta. Marinan kauppakin oli meitä varten välillä avoinna ja maalia löytyi, kun siellä valkeni, että aiomme maalata pohjan itse muualta hankitulla maalilla. Sovittiin, että vene lasketaan vesille pohja maalattuna jne 2 päivän päästä, pääsiäislauantaina. Pienestä epäuskostamme huolimatta näin myös tapahtui. Omalle porukalle tuli jopa kiire ankkuriboksin, septiletkujen, rigin, biminin, sprayhoodin ja vahausten yms hommien kanssa. Töitä tehtiin vielä , kun venettä tultiin hakemaan.

Oma, kreikkalainen luku lokiin on erillisen septitankin lisääminen perävessalle ja keulavessan septitankin korjaustyö. Hommasta maksettiin syksyllä etumaksu "Minakselle", jota nyt ei enää firmasta löydy. Ja maksu "ei kuulu firmalle". Kreikan mittatappioita, onneksi ei iso. Vanhan tankin korjausta kävi aika monta spesialistia katsomassa. Jokainen tiesi aina jonkun, joka homman osaisi paremmin tehdä. Korjaamatta on vieläkin, se pieni vuoto kannen ja putkikulman hitsauksessa. Vielä mahdottomampaa osoittautui olevan uuden septitankin teko perävessalle.

Testipurjehdukset 8.-9.04.2007

Kevään ensimmäinen purjehdus oli sellaiseksi sopivan mittainen, reippaassa tuulessa ensin 15 nm päähän Pserimoksen etelärannan poukamaan uimaan, sitten saaren pikkukylän laituriin , jossa vielä kunnostustyöt jatkuvat. Paikallisessa tavernassa nautittiin huippuhyvän makuinen pääsiäissunnuntain lounas , lammasta. Veneelle palatessa paikallinen varpunen oli iskenyt silmänsä Penelopeen hyvänä pesäpaikkana. Miehistönä Kati, Kirsti, Lasse, Jaska ja Antti (nuoriso jäi loikoilemaan Kosin rannoille). Paluu Kos Marinaan illalla sopivasti tuulen jo hiukan rauhoittuessa, paikka siitä tuulisimmasta A-laiturista.

Pääsiäismaanantai, pyhäpäivä, paras käyttää purjehtimiseen, kun marina, kaupat ja telakka porukkoineen viettävät juhlapäivää. Lasse perheensä kanssa lähti aamulla Suomeen, Kirsti, Jaska ja Antti veneellä Kalymnosta kohti. Menomatkalla pidetään tauko Pserimoksen pohjoissivun lahdella, jonka pohjukassa on ihmeen rauhallista , vaikka 11-15 m/s NW-tuuli puhaltaa melkein suoraan lahteen.

Rauhallista on myös Kalymnoksen Vathyssa , Penelope on ainut vene, kuten oli marraskuun vierailuillakin. Taas palataan Kos Marinaan niin, että ollaan perillä illalla, mukavan rauhallista, sama laituripaikka kuin ennen, nyt mennään keula edellä. Näin veneen avotila on paremmin tuulelta suojassa ja uuden ankkuriketjun vaihto huomenna on helpompaa.

Loppuviikollekin jäi vielä hommia .

Veneellä on enää Jaska ja Antti. Tärkeimmät työt moottorin huolto, akuston kunnostus, kaidevaijereiden uusinta, pelastuslautan ja muidenkin turvavälineiden asennus paikalleen. Lisäksi paikkojen siistimistä, pientä maalausta yms. Ja tietysti sen perävessan septitankin piirustusten teko. Tankki täytyy teettää kunnostusreissun jälkeen Suomessa, asennetaan toukokuussa.

Työpäivien jälkeen oli mukava nauttia iltametaxa avotilan pöydän ääressä. Tila on tullut vielä aiempaakin viihtyisämmäksi, kiitos Jarmon, joka oli syksyn huoltoreissulla mukana.

Iso huonokuntoinen käyttöakku korvattiin 2 x 180 Ah Boschin huoltovapailla akuilla, joten nyt käyttöakusto on 525 Ah suuruinen. Ainut lyijy/vesiakku on enää 70 Ah starttiakku, joka hyvän varaustilan ja vähäisen käytön vuoksi ei juuri sekään huoltoa kaipaa.

10 mm ankkuriketjua on nyt 75 m, sen pitäisi jo hyvin riittää haastaviinkin oloihin. Kakkosankkuria varten keulaan on suunniteltu köysirulla ja sen alle tuleva irrotettava lyhyt puomi genaakkeria varten. David, marinan shopista, lupasi asentaa nämä seuraavan viikon aikana, kun Penelope lepäilee marinassa. Saa nyt nähdä, asentaako.

Antti (kuvat Lasse, Antti,Jaska)

PS.

Takavessan septitankki on nyt matkalla Kosille Magnuksen mukana. Tutttua hommaa, vuosia sitten Penelopen valmistautuessa 1. Atlantin ylitykseen Magnus korjaili menestyksellä juuri tuota samaa vessaa ja ylennettiin CETO:ksi . Nyt Magnus on veneessä kippari, katsotaan, sujuuko CETO:n hommat vielä vai jääkö Antille.

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot