sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Heinä-elokuu

Heinä- ja varsinkin elokuu Kreikassa on tietysti kesän ruuhka-aikaa ja samaan aikaan usein turhan voimakas meltemi ruuhkauttaa entisestään hyviä suojasatamia. Nyt meltemistä ei ollut riesaa, muutama hiukan tuulisempi päivä toi vaan välillä vaihtelua kuumaan elokuuhun. Veneilyn ruuhka-aikakaan ei juuri kiusannut, tosin suosituimpiin satamiin tultiin yleensä aika ajoissa ja rauhallisia ankkuripaikkoja suosittiin paljon. Mukaan tuli useita satamia ja lahtia, joissa Penelope ei aiemmin ole käynyt tai joista ei täällä vielä ole juttua, viimeinen viikko meni pääosin Turkissa, jonka noussut hintataso hiukan yllätti.

Su 22.7.2007 . Aurinkoista, tuulta NW 7-8 m/s.

Isohko

Veneelle ja tänne Kos Marinaan tultiin (Marja-Liisa ja Antti) lauantaina. Iltapäivä meni veneen huollossa, samoin su-aamupäivä, kaikenlaista pikkujuttua köysistä ja vaijereista vetolaitteen öljynvaihtoon. Sunnuntaina klo 13 päästiin liikkeelle, 4 h reissu Kalymnoksen itäreunan Palionisos-lahteen, hieno ja rauhallinen paikka. Ankkuriin, pitkä köysi rantakiviin ihan paikallisen kana- ja vuohifarmarin maatilan eteen. Ei niin kovin tuottoisan tuntuinen pisnes, paremmin näyttää asiat olevan joillain vierailijoilla, vaikka vene ei oikein mahtunut lahden perukassa ääntymään.

Jäätiin vielä toiseksikin päiväksi. Paljon uintia. Lisättiin 2. ankkuri korvaamaan toista rantaköyttä, kun voimakkaat puuskat painoivat venettä, tyyntyi illalla. Ilta Nikolauksen "Paradise"-tavernassa 200 m rannalta.

Ti 24.7.2007 tuuli NW 3-8 m/s.

Palionisos Bay -> Leros, Pandelin kylän edustalle ankkuriin. Lähikauppa lopettanut, kauppareissua nyt toista kilometriä ylös kaupunkiin.

Ke 25.7.2007 tuulta NW 5-10 m/s.

Päivällä suunnattiin kohti Farmakonisia, sitä Caesarin vankilasaarta. Ei ehditty vielä pudottaa ankkuria, kun rantaan tuli sotilaita kiväärien ja megafonin kanssa. Selkeää puhetta, sotilasalue, pääsy kielletty. Ei Farmakonisi oikein mukavalta ankkuripaikalta edes vaikuttanut, jatkettiin matkaa pohjoiseen Agathonisin Tsangari-lahteen, vene saatiin ankkuroitua juuri ennen auringonlaskua. Naapuriveneen (s/y Rusalka) kippari tuli varoittamaan rantakivikon rotista, sellainen oli tullut rantaköyttä myöten veneeseen. Meillä rantaköydet ovat vedenalaisissa kivissä kiinni, ei siis huolta.

To 26.7.2007 tuulta NW 10-15 m/s.

Poiketaan Lipsolle supermarketiin. Laiturilla on suomalainen s/y Manta vastassa. Kauppareissun jälkeen suunnattiin saaren SE-kulman lahteen, vaati 4 ankkurointiyritystä, ennen kuin saatiin ankkuri pitämään kovassa hiekkapohjassa, laskettiin toinenkin ankkuri. Keulan Bruce-ankkuri yleensä pitää ja tarttuu hyvin satamissa, mutta meriruohon peittämiin tai koviin hiekkapohjiin se ei aina oikein pureudu, apu- tai vara-ankkuri (levy-) sen sijaan tarraa tällaiseen pohjaan heti. Illalla tulee kovia puuskia, tupla-ankkurien ansiosta keula pysyi hyvin paikallaan eikä vene juurikaan pyörinyt.

Pe 27.7.2007 tuulta NW 10-15 m/s.

Päivällä käydään tutkimassa Lipson NW-kulman monihaaraista lahtea, sivujen poukamat ihmeen tyyniä, vaikka lahti avautuu juuri tuulen suuntaan. Sotilasveneitä on kiertelemässä lahden reunoja, jatketaan kohden Arkia. Ankkuroidaan Arkin "Blue Lagoonille", uimaan. Paikka on nyt liian tuulinen Marja-Liisalle, siirrytään kylän tuttuun satamaan. Täyttä, mutta hiukan tunkemalla vielä mahduttiin mukaan.

La 28.7.2007 tuulta NW 10 m/s.

Vain muutaman mailin siirtyminen Marathosin lahteen, poijupaikalle. Vierellä Leroksen telakan omistajan HR, ruotsalainen Ingvar & suomalainen vaimo, Seija. Illalla tavernassa juteltiin Kreikan telakoiden osaamisesta ja veneiden huoltomahdollisuuksista. Ingvarin perustelut Agmar Marinesta kyllä vakuuttivat. Ja onhan meillä sieltä kokemustakin "Kirken" ajoilta. Sunnuntaina purjehdus taas Agathonisille, ankkuriin siihen jo tuttuun Tsangarin lahteen. Tuulinen yö.

Ma 30.7.2007 tuulta N 10 m/s.

Vastatuuleen jyrkästi luovien, moottori apuna. Samoksen Pythagoria Marinaan tullaan jo puolen päivän aikaan. Tankkaus, moottori on kuluttanut yllättävän paljon, 4 L/h. "s/s Sea Cloud" tuli ankkuriin sataman edustalle, upea ilmestys, joka on tavattu aiemmin mm. Karibialla ja Gibraltarilla.

Ti 31.7.2007 tuulta NW 10 m/s.

Miehistön täydennys. Nea (8v.), Johanna, Juha ja Marko sekä Maiju. Lähdetään heti matkaan kuumasta marinasta (klo 16), mukava parin tunnin sivumyötäinen Agathonisille, taas samaan lahteen ankkuriin. Uimista.

Ke 1.8.2007 tuulta N 10 m/s.

Taas mukava vaikkakin aika pitkä sivumyötäinen purjehdus Kalymnoksen Palionisos-lahteen. Perillä ankkuriin, paljon uimista, illalla mennään Nikolauksen Paradise-tavernaan. Mistähän taverna on nimensä saanut, omistaja huumormiehiä?

To 2.8.2007 tuulta NW 10-15 m/s. Navtex varoittelee, merenkäynti onkin aika reilua, jollaiseen osalla miehistöä vatsa ei ole vielä tottunut. Leroksen Lakki Marina on tietysti täynnä, paikka löytyy kaupungin rannasta. Ilta Agia Marinan puolella, "Tuulimylly"-ravintola oli nyt avoinna.

Pe 3.8.2007 tuulta NW 10-15 m/s ja Navtex varoittelee yhä.

Tiedossa on siis reilu vastatuuli Patmokselle. Osa naisistoa matkasi laivalla, meillä muilla hieno kovan tuulen (kun vastainen) purjehdus Patmoksen Skalaan, luovimalla maileja kertyi aika paljon ja aikaakin meni 5 h. Perillä löytyi vielä laituripaikkakin, taisi olla viimeinen. Illalla luostarikierros ja choraan tutustuminen.

La 4.8.2007 tuulta NW 10 m/s.

Sivutuulta Arkille ja Marathosille, leppoisaa. Uimista, ilta rantaravintolassa.

Su 5.8.2007 tuulta NW 10 m/s.

Aamulla Arkin "Blue Lagoonille" uimaan, iltapäivällä muutaman tunnin purjehdus Agathonisille, jossa jäädään kylkiparkkiin kylän laiturin pohjoissivulle. Kiivetään ylös saaren kylään, kaunis ja upeat näköalat, ravintolaa ei löytynyt, takaisin satamaan ja sen rantaravintolaan.

Ma 6.8.2007 tuuli S 2-5 m/s, pilviäkin taivaalla.

Heti aamulla pois satamasta saaren SE-kulman lahteen, ankkuriin ja uimaan. Iltapäivällä tosiheikossa sivumyötäisessä genaakkerilla pohjoiseen. Delfiinit kävivät välillä tervehtimässä. Illalla taas Samoksen Pythagorian marinaan. Tiistaina iltapäivällä autolla tehdyn saarikierroksen jälkeen Nea vanhempineen ja Marko & Maiju lähtivät takaisin Suomeen. Samalla koneella veneelle tulivat Matti ja Arja.

Ke 8.8.2007 tuulta W-NW 5-10 m/s.

Suunnataan länteen Fournoille, tuuli kääntyy aivan vastaiseksi. Muutetaan suunnitelmia ja kurssia etelään, sivutuuleen taas kohden Arkia, jossa jäädään ankkuriin saaren kaakkoiskulman "Blue Lagooniin". Iltapäivällä lahdella on paljon veneitä, yöksi tänne jää meidän lisäksi vain 1 vene.

To 9.8.2007 tuulta NW 8-10 m/s.

Taas uimapaikalta seuraavalle, Lipson koillispuolelle Aspronisin karikolle, näyttävä paikka, mutta ankkurointi edellyttää tarkkaavaisuutta, pohjassa on paikoitellen louhikkoa, johon ankkuri voi jumiutua. Iltapäivällä genaakkerilla lähes myötäiseen, Leroksen Pandelin lahdelle, jäädään ankkuriin, illalla kumiveneellä ravintolaan. Kun tullaan takaisin rantaan, kumiveneessä on englantilaisturistin lapset mellastamassa. Perjantaina aamupäivällä siirrytään moottorilla saaren koilliskulman Plakonti-lahteen uimaan ja lounaalle. Hieno ja suojaisa lahti, vehreä, matala hiekkaranta- ja pohja. Iltapäivällä Patmokselle, taisi tulla taas viimeinen vapaa paikka meille.

La 11.8.2007 tuulta SW-W 2-5 m/s.

Jatketaan pohjoiseen, heikko lounaistuuli sallii päivästopin Patmoksen pohjoissivun Lampis-lahdella, rauhallinen paikka, hiekkaranta ja vehreät maisemat, kuten usein näiden saarten pohjoissivuilla. Iltapäivällä jatketaan Ikarian Kirikos-satamaan. Ikaria ja sen pieni satama ovat meltemin aikaan hankalia, nyt hyvin rauhallista. Pieni sisäsatama on täynnä paikallisia veneitä, tänne kannattaa tulla ajoissa, jotta jää aikaa tarvittaessa etsiä paikka muualta, vaikkapa Fournoin saarelta. Ravintolaillallinen täällä on reissun edullisin, juomineen ja alkupaloineen 4 hengeltä 28 e.

Su 12.8.2007 tuulta S-NW 1-10 m/s.

Parin tunnin motorointi Fournoin eteläkärjen lahteen, jossa viereen tulleen italialaisveneen suomalaisnaisisto tuli vierailulle. Iltapäivällä purjehdus Agathonisille, taas. Tällä kertaa ankkuriin sataman lähellä olevaan Agios Georgios-lahteen. Ankkuri + pitkä peräköysi rantakiviin, hyvä lahti.

Ma 13.8.2007 tuulta N 3-8 m/s.

Taas Samoksen Pythagoria Marinaan. Tankkaus, kulutus on taas, normaali alle 3 L/h (nyt 2,6 L/h). Saarikierros autolla, Vathyn satamassa maininki tulee pahasti sisään, satamassa on keinumassa 1 ainut vene, suomalainen s/y Kohina (Beneteau 50). Olivat viime talven Tunisian Hamamat-marinassa, hieno ja hyvä paikka! Olisihan tuo ehkä meillekin sopiva tapa viettää 1 talvi.

Ti 14.8.2007 kovatuulinen päivä.

Matti ja Arja lähtivät Suomeen, Marja-Liisa ja Antti taas kaksin veneellä. "s/s Sea Cloud" oli taas ankkurissa Pythagorian edustalla, lähti upeasti purjeilla lounasta kohden.

Ke 15.8.2007 edelleen kovaa tuulta, N-NE 13-18 m/s.

Pitkä yli 50 nm purjehdus edessä, onneksi hyvä tuulen suunta, sivumyötäinen. Parin ensimmäisen tunnin ajan puuskahuiput yltävät yli 20 m/s (max 22 m/s). Agathonisin sivulle tultaessa rauhoittuu, loppumatka vauhdikasta, Kosin lähellä jo melko kevyttäkin menoa. Perillä hyvä paikka marinan F-laiturista. Torstai käytettiin veneen huoltoon, perjantaina taas melko pitkä päivämatka Kosilta Symin Panormitis-lahdelle, ankkuriin 15 muun veneen kanssa. Hieno lahti.

La 17.8.2007 W 10 m/s.

Panormitiksen lahdelta siirrytään yhden uintipoukaman kautta saaren kaupunkisatamaan, jossa melkoinen hulina, purje- ja moottoriveneitä, guletteja ja laivoja tulee ja menee, ankkurit ristissä, tuuli painaa ankkuroitaessa sivulta. Iso moottorivene rysäyttikin vielä isomman kylkeen. Illalla hetki hiljaista, sitten alkoi ulkoilmakonsertti, hienot äänentoistolaitteet, kuului varmasti Turkkiin asti. Ja kauan, tosin klo 01 jälkeen vaimeni niin, etteivät turkkilaiset enää ehkä häiriinny.

Su 19.8.2007 VRB 2-5 m/s.

Tuskaisen kuumaa, Turkkiin lähtöä varten pitää kiertää satamalahtea edestakaisin, Port Police ja Harbour Master ovat ääripäissä eri puolella lahtea. Iltapäivällä Turkkiin saavuttua Datcassa annettiin muodollisuuksien hoito "agentin" tehtäväksi, kun viranomaisten ("Health office", passipoliisi, tulli, harbour master) toimistojen aukioloajoista ei saatu selvää. Transit login kanssa homma maksoi 70 e ja sujui parissa tunnissa. Datca on kaunis ja leppoisan tuntuinen kaupunki, kuten oli viime reissullakin 10 v sitten, mutta ravintolahinnat ovat nousseet rajusti, ei halpaa enää.

Ma 20.8.2007 VRB 0-5 m/s.

Kuuma päivä tulossa, heti aamulla Datcan lahdelle ankkuriin ja uimaan, lahti olisi ollut kai yöpymiseenkin satamaa mukavampi. Sitten länttä kohden Palamut Bukuun, johon rantaudutaan ja lounaalle vanhaan tuttuun "Merhaba"-ravintolaan, vielä sama omistaja. 10 v takainen Harbour Master pitää nyt parturikojua, kuvassa ravintolan vasemmalla puolella. Nyt kuultiin harbour masterin maskotin, villisian poikasen, tarinan loppu.

Silloin 10 v sitten turkkilaisen merirosvon näköinen kaikin puolin iso harbour master kuljetti villisikaa mukanaan kuin koiranpentua. Sika oli illalla ravintolassa, naru pöydänjalassa, sen verran pitkä naru, että sika ylti meidänkin pöydän alle maalattiaa tonkimaan. Kulki sieltä pöytien välistä lehmäkin.

Sika kasvoi ja oli lopulta hiukan hankala maskottina, joten Harbour Master päästi sian vapaaksi. Puolikesy villisika pyöri aikansa kylän lähistöllä, kunnes joku sen ampui. Julmistunut Harbour Master kierteli lähipäivät talojen ympärillä nuuskimassa ruuanlaiton käryjä. Täyttä varmuutta ja todisteita ampujasta ei kuulemma saatu, mutta Harbour Masterilla on vahva aavistus pahantekijästä. No, elämä kylällä tuntuu edelleen leppoisalta, verkkaista ja rauhallista.

Iltapäivällä jatkettiin matkaa Knidokseen, jossa kiinnityttiin uuden T-laiturin päätyyn (laiturimaksu 25 TL = 15 e). Antiikkialuetta (pääsymaksu 5 TL/hlö) on kaivettu lisää esiin, siellä ei tällä kertaa käyty.

Ti 21.8.2007 VRB 0-5 m/s, iltapäivällä W 5-10 m/s.

Palvelu toimii hienosti, laiturille tultiin aamulla myymään tuoretta leipää, 2 e. Jatketaan Datcan niemen pohjoisreunaa pitkin itään, ensimmäinen kunnon ankkuripaikka on Mersincik, kiva lahti, paljon erilaisia kaloja, niilläkin kai kuuma, kun etsivät varjoa veneen alta. Iltapäivällä jatketaan pohjoista kohden, Bodrumin lähelle Pabuc bayhin. Tämäkin on hieno paikka, ankkuriin ja taas pitkät rantaköydet. Jätskivene kävi paikalla. Kaunis lahti, hiljaista, rauhallinen yö.

Ke 22.8.2007 W 5-8 m/s.

Iltapäivällä tehdään parin tunnin matka Bodrumin marinaan. On kuumaa, mittari varjossa 40 C ! Onneksi marinassa on ilmastoitu huippusiisti suihku / WC. Ja illalla kovaääninen musa. Marina 44 e/vrk, dinner kaupungilla 44 e/2hlö. Kallista ainakin Kreikkaan verraten.

To 23.8.2007 N 5-10 m/s.

Kreikkaan lähdön muodollisuudet veivät 3 tuntia, lopulta kaikki Ok ja matkaan. Pysähdyttiin vielä Bodrumin ulkopuolelle "Aquarumin" lahteen uimaan. Vilkas rantapaikka, paljon guletteja, muutama purjevene. Klo 14.30 saavutaan Kosille, tankkaus, kulutus nyt 2,8 L/h, Ok taas. Veneen lokiin jäi lukema 39.314 nm, tällä reissulla maileja tuli 573. Passport policelta haettiin leimattu crew list, jonka kanssa marinan port policen luo. Poliisit kinastelivat keskenään hetken, pitääkö meidän käydä myös tullissa. Ei tarvinnut, mutta molempien piti henkilökohtaisesti näyttää oma passinsa.

Pe 24.8.2007 .

Veneen huolto- ja siivouspäivä. Pate, Mervi ja Jorkke tulivat myöhään illalla veneelle. Mukava juttutuokio, yömyssymetaxa loppui ja me ehdimme muutamaksi tunniksi vielä nukkumaan ennen aamulla klo 05 tulevaa taksia. Vene jäi kippari Paten haltuun, suunnitelmissa taas Turkkiin meno, ehkä golfiakin.

Antti

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot