sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Toukokuu 2007

La 5.05.07
Oli mukava tulla taas veneelle, iltapäivällä, Marja-Liisa ja Antti.

Mukava tulla, vaikka heti ensi silmäyksellä huomasi, että ei se David ole veneellä edes käynyt. Ja reissu näyttää alkavan septitankin asennuksella. Ja 3 viikkoa sitten Jaskan kanssa uusitut kaidevaijerit ovat ruosteessa, huonoa materiaalia kuten Davidin tekemät peräkaiteen hitsauksetkin. Kreikassa ollaan. No, heti töihin sen perävessan septitankin kimppuun, puolet hommasta vielä nyt illalla, sitten marinan italialaisravintolan avajaisiltaan.

Lämmin ilta, ravintola tuli aivan täyteen, saatiin mukava pöytä. Nuoret tarjoilijatytöt ottivat innolla tilauksia, vähän hidasta, kun piti aina käydä keittiöstä kysymässä, mitä italialaisniminen annos sisältää, listanimike kerrallaan. Hässäkkä alkoi, kun annoksia rupesi tulemaan keittiöstä, koska tilauksiin ei oltu huomattu merkitä mihin pöytään tilaus kuuluu.

Su 6.05.07 , aurinkoista, SE 3-5 m/s.
Aamupäivä vielä sen uuden septitankin asennukseen ja sitten matkaan kohti Symiä, jonne ehdittiin juuri sopivasti ennen Rhodokselta tulevaa miehistöä, Martti-Anteroa ja Juhaa.

Tilos

Ma 7.05.07 , aurinkoista, W 0-5 m/s.
Klo 10 ulos ja kohti Tilosta. Tauko Symin NW-reunalla, Ormos Maroni -lahdella 2 luostarin välissä, uiminen ei innostanut, hiukan viileää, jatketaan matkaa.

Tiloksen satama on pieni, tuli aivan täyteen, 11 venettä paikallisten lisäksi. Kaunis kylä, hiljaista ainakin näin toukokuussa. Sitten viime vierailun (noin 10 vuoden takaa) satama on siistiytynyt ja saanut aallonmurtajan, vaikuttaa nyt ahtaammalta.

Ti 8.05.07 , puolipilvistä, SE 0-5 m/s.
Koko päivän reissu, paljon koneella, Kalymnoksen Vathyyn, jossa hiljaista, vain 1 vene.

Illalla vuonoon ilmestyi 7 mustaa kumivenettä, joissa n. 50 hyvin aseistettua sotilasta. Tulivat hämmästyttävän äänettömästi, pukeutuivat kumipukuihin ja häipyivät pimeälle merelle keskiyöllä. Myöhemmin jostain kuului pauketta.

Ke 9.05.07 , aurinkoista, VRB 0-5 m/s.
Sotaharjoituksen ääniä, pauketta kuului vielä aamulla.

Kalymnoksen itäsivun lahtien tutkimista, hyviä, suojaisia, hiekkaranta molemmissa, eteläisempi aivan ummessa avomerelle, pohjoisemmassa ilmeisesti kesällä ravintola.

Iltapäivällä mennään Leroksen Pandeliin lounaalle, miehistön painostuksesta jatkettiin Lakkiin yöksi, Lakki-Marinaan.

To 10.05.07 , aurinkoista, VRB 0-10 m/s.
Aluksi Leroksen pohjoispuolelle, Ns Arkhangelos. Hieno lahti, avomeri ei näy mistään, hiekkaranta.

Uimapaikkojen kiertely jatkuu, Lipso, Makri Aspronisi. Upea, lintuja, pikkukivi-hiekkaranta.

Vielä Arkin Tiganaki-ranta, Nisos Avaptisto, "Blue Bay". Uimassa, lämmin ja kirkas, vihreä vesi, hiekkapohja.

Yöksi päästiin Arkin tuttuun pikkusatamaan ja tietysti illallinen siellä ravintolassa.

Pe 11.05.07 , aurinkoista, N-NW 10-15 m/s, puuskat reilusti yli.

Arkin laiturille on tullut muutamia hienoja design-penkkejä, päädyt kiillotettua kiveä. Eivät oikein sovi tähän ympäristöön, ehkä paremmin Kosin rantabulevardille.

Hieno ja vauhdikas 41 mailin purjehdus Kos-marinaan delfiinit seurana, kuten usein ennenkin reilun tuulen purjehduksella.

La 12.5.07 , aurinkoista.
Saarikierros autolla. Kamares, Kardamena, Zia, Asklepion (se Hippocrateen sairaala ja lääketieteen oppilaitos).

Martti-Antero ja Juha lähtivät kotimatkalle, Marja-Liisa ja Antti taas kahden.

Illalla tulee Euroviisut, katsotaan ne isosta plasmanäytöstä Marina-Cafeen pihalla, nurmikko täynnä pöytiä, hieno tunnelma.

Su 13.5.07 , aurinkoista.
Lepopäivä. Marinan klubihuoneen tv:stä tulee noin 40 kanavaa, ei formulaa eikä lätkää (MM), euroviisujen uusintaa tulee aika monelta kanavalta. Marinan italialaisravintolassa tyttö osaa selittää, mitä ruoan nimike tarkoittaa ja tilaukseen merkitään pöytänumero, omistajakin hymyilee.

Ma 14.5.07 , aurinkoista.
Saatiin Pavlos, tarvikekauppias, tarkistamaan ruosteiset kaidevaijerit, antoi uudet + asennustarvikkeet. Vakuutti, että tämä on erilaista vaijeria, kunnollista. Hiukan epäilyttää, mutta raksin vanhat pois ja asensin uudet. Saa nähdä sitten.

Taas Kalymnosta kohti, nyt länsipuolelle, jossa on joskus Kalymnoksesta maanjäristyksessä irtaantunut Telendoksen saari. Uimaan ja iltapäiväkahville Telendoksen salmeen, ankkuriin hiekkarannalle. Yöksi Kalymnoksen Emporirioksen lahdelle. Mukava yllätys, poijuja, jotka ovat vapaasti käytettävissä (parissa on kyllä ravintolan nimi). Kaunis ja huippusiisti kylä, rannallakaan ei roskan roskaa. Hiekkarannalla nakuilu on kiellettyä, paikallisten mummojen uima-asu ei näytä poikkeavan mitenkään normaalista kyläpukeutumisesta, vain takki jätettiin rannalle. Yöllä maininki hieman keinutti venettä, läntiset poijut ovat rauhallisimpia.

Ti 15.5.07 , aurinkoista, NW 5 -> WNW 12 m/s.
Puolilta päivin kohden Levithaa, loppumatkasta tuuli kääntyi turhan vastaiseksi. Levithan satamalahteen on sitten viime käynnin ilmestynyt poijuja, näyttävät riittävän vahvoilta. Lahdella 5-6 purjevenettä ja pari kalastajavenettä. Illalla kaveri tuli moottoriveneellä vierelle keräämään maksun poijun käytöstä, 7 €/yö. Sama vene toimi lossina, ei tarvittu omaa jollaa ravintolareissuun. Ravintolassa tarjolla "fish or meatballs", otettiin lihapullat, hyviä. Ei taida vieläkään olla saarella muuta asutusta tuon ravintola/maatalon lisäksi. Vaikuttava paikka, niin ravintola kuin saarikin.

Ke 16.5.07 , aurinkoista, NW 8-10 m/s.
Kohti etelää, Astypalaialle. Vilkasta liikennettä, rahtialuksia risteilee sekä E-W että S-N suunnissa. Taas mukava sivumyötäinen, matkalla noin 30 delfiinin lauma seurasi ja leikki keulan luona harvinaisen kauan. Meno oli ilmeisesti mukavan haasteellista, kun keula syöksyi isoja aaltoja alas, parin päivän reilu NW-tuuli oli kehittänyt avoimella merellä jo kunnon aallot. Perille lähes samaan aikaan hiukan lännempää tullut naapurivene kertoi, että Amorgoksen sivulla tuulta oli 20 m/s, meillä max. tuuli oli vain 13 m/s.

Astypalaian Vathy on aika iso, matala ja hyvin suojaisa paikka. Hiljaista, 1 ravintola, ei kauppaa, lahdella muutama vene. Kävelyretki iltapäivällä, ilta ankkurissa, syötiin veneellä.

To 17.5.07 , ilma hiukan utuista, SW 2-3 m/s.
Klo 9.30. Suunta itään, ajetaan moottorilla kohti Kosin eteläkärkeä, Kamaresia. Etelässä Astypalaian SE-kulmalla näkyy sumua.

Klo 10.30. Paksu sumuseinä edessä ja eteläpuolella. Lähdetään käpälämäkeen, pohjoisemmaksi, Lerosta kohti. Tutka ei toimi (eikä AIS:ää ole), nyt ei ole hyvä joutua sumuun, eilen tällä alueella oli paljon rahtiliikennettä.

Klo 11.20. Navtex varoittaa vahvasta sumusta, jota on alueella SE-Aegean - Rodos - Samos. Tyypillistä, aamulla ei taaskaan tullut säätietoja, kun olivat epävarmoja tilanteesta. Sumuseinä on jo ihan meissä kiinni, viileää ja kosteaa, käännytään suoraan Levithaa kohti (NWN), siinä suunnassa on kirkkainta.

Klo 13.00. Aurinko tulee kunnolla esiin, vieläkin sumua E-S-SW -alueella, mutta ei enää niin jyrkkää sumuseinämää.

Klo 13.15. Aurinkoista, S 5 m/s. Purjeilla Lerosta kohti. Sumu hälvenee hiljalleen myös meidän eteläpuolelta. Kummallista, tänään ei ole näkynyt ainuttakaan laivaa.

Klo 17.00. S 10 m/s. Tullaan Leroksen eteläsivun lahteen, Xerokambokseen. Tuuli ja aalto tulee ikävästi sisään. Lahdella on ankkurissa 1 chartervene, jossa hiukan huolestuneen ja totisen näköinen perhe. Ei hyvä paikka nyt, käännytään pois ja suunnataan taas Kalymnoksen Emporios-lahteen, tunnin matka.

Klo 18.15. Emporios, lahti on lähes tyyni eikä edes maininki heijastu nyt tänne. Päivän sählingin jälkeen hieno olo. Mukava lähteä illalla rantaan syömään, kun tietää, että tuo jollan moottori käynnistyy varmasti ja ensivetäisyllä. Ravintoloitsija kertoi sumun olleen täällä niin sakeaa, että tien reunan puita ei näkynyt kapean tien yli, kaikki valkoista.

Pe 18.5.07 . Aika pilvistä, viileää, välillä hiukan sadetta. Aluksi S 3-6 m/s, pian SE 8-10 m/s.

Purjehdus tiukasti vastaiseen lähes aallottomassa Kos-Kalymnos -kanavassa. Vene kulkee hyvin, niin pitääkin, kun edellä on toinen vene, muutaman tunnin kuluttua takana.

Kos Marinaan ensin tankkauspisteen kautta, sitten perillä veneen siivous ja pesu. Reilu etelätuuli tosin tuo koko ajan punertavaa hyvin hienoa hiekkaa, joten lyhyt ilo ulkopesusta, saatiin suola kuitenkin pois.

Tavattiin David, joka lupasi hoitaa lauantaina tai su-aamuna lopputyöt ja korjata hitsaukset, hienoa.

La 19.5.07 . Basti tuli Palm Beach -hotellista miehistöineen veneelle, me samaan hotelliin muutamaksi päiväksi ennen Suomeen lähtöä. Mukava ja aika edullinen hotelli, ei mitään luksusta. Davidia ei näkynyt.

Su 20.5.07 . Aamupäivä meni Bastilta Davidin odottelussa, eipä näkynyt ja Basti suuntasi veneen kohti pohjoista. Me kävelimme autovuokraamoon, taas siihen tuttuun, josta nyt saatiin bonuksena 2 luokkaa parempi auto. Kierrellään täällä vielä pari päivää. Tänään on vuorossa tutustumista Kosin antiikin aikaan, vanhassa teatterissa oli suomalaisnuoria harjoittelemassa joitain vanhoja Kreikan jumaltaruja. Saattoivat olla vaikka vanhasta koulustani, nykyisestä Kallion ilmaisutaidon lukiosta, tiedä häntä.

Antti

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot