sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Heinäkuussa 2005 Välimerellä

Heinäkuun lopun 2 viikkoa Kreikan vesillä oli oikea purjehdusloma. Nyt Marja-Liisan kanssa kahden koko reissu, sää suosi, sopivan tuulista, lämmintä ja aurinkoista. Tähän aikaan vuodesta Ateenan lähistön satamat ovat turhan kuumia ja täynnä suuria moottorialuksia, satamissa käytiin vain pari kertaa varastoja täydentämässä, muuten kierreltiin lähistön poukamia ja hiekkarantoja. Poroksessakin yövyttiin Russian Bayssä.

Heinäkuun 19. päivänä klo 12 UTC Angistrin saaren länsipuolella oli juhlahetki, kun 25.000 nm täyttyi lokiin.

Poroksesta etelään suunnattaessa heti kanavan jälkeen vastaan tuli iso tumma Swan ja kun se tervehti meitä äänimerkillä, huomattiin veneen perässä Suomen lippu. Pari päivää myöhemmin oltiin aamulla Spetsein pohjoiskärjessä yhdessä autiossa poukamassa ankkurissa, sama vene tuli vierelle. Samaan lahteen ja vielä kuvaankin ehti brittejä moottoriveneellään. Kun näitä ilmestyi vielä lisää, me suunnattiin lännemmäs Argolikoksen lahtea pitkin. Olisi pitänyt ensin Swanilta kysellä, mistä ilmestyivät. ARC 2005 listalla näkyy olevan suomalainen Swan 57, onkohan tämä vene.

Argolikoksen lahti on kesäaikaan mukava, vähän veneitä ruuhka-aikoinakin, aamuisin on yleensä tyyntä tai heikko pohjoistuuli ja aina iltapäivisin tuuli tulee etelästä, välillä aika lujaakin . Helppo purjehtia mihin vaan, mekin reissattiin Peloponneen reunoja edestakaisin, Astrouksessa käytiin tervehtimässä merenneitoakin.

Poukamissa yövyttäessä aika monta yötä saatiin olla yksin, ei muita veneitä, muutamassa paikassa ei edes rannalla taloja. Yksi hienoista ankkuripaikoista oli Poulithran lahti, avoin mutta silti suojaisa, hiekkaranta ja tietysti kirkko, jonka joku on myrskystä pelastumisensa kiitokseksi rakentanut. Täällä yövyttiin parikin kertaa. Toinen hauska ankkuripaikka oli Ormos Karathona suunnilleen Tolon ja Navplionin puolivälissä, täälläkään ei muita veneitä, pari taloa rannalla.

Ankkurissa olo on Penelopen kanssa nyt entistäkin mukavampaa, kun vinssi on nostettu kannen päälle ja 10 m välimerkein maalattua ketjua on 65 m. Ankkurihan uusittiin jo syksyllä, tuntuu purevan pohjaan yleensä hyvin, se on nyt varustettu myös " trip line"-pallolla . Onneksi sitä silloinkin käytettiin, kun kuokka pudotettiin melkoiseen louhikkoon. Yöksi laitettiin aina GPS:n ankkurihälytys päälle, uskalsi nukkua kunnolla, summeri on kyllä riittävän voimakas tarvittaessa herättämään. Ja kun ankkurikoukulla ottaa kuorman köyden varaan (näkyy kuvassa), ei kettingin laahausäänetkään kuulu.

Niin, vielä yksi noiden autioiden ankkuripaikkojen etuja on, ettei ole juurikaan muuta tekemistä kuin uiskentelu ja veneen kanssa puuhailu, esim. kylkien pesu uidessa ja muu veneen kunnostus. Huoltolista lyhenikin aika paljon, jäi sitä tekemistä silti muillekin .

t. Antti

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot