sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Ankkurointi Välimeren tyyliin

Välimerellä ja muuallakin noilla leveysasteilla vene ajetaan yleensä laituriin perä edellä. Noin se on mukava tehdä ainakin veneillä, joissa avotila on perässä ja siitä helppo käynti uimatasolle.

On tuohon vielä toinenkin syy. Satamissa käytetään yleensä omaa ankkuria, poijuja tai perätolppia ei ole. Kun vielä satamat ovat usein aika avoimia, reiluunkin tuuleen ja maininkiin täytyy varautua, tarvitaan iso ankkuri, pitkä kettinki ja kunnon ankkurivinssi. Paras paikka noille on veneen keulassa, joten keula tulee satamissa merelle päin ja perä laituriin.

Ankkuroinnin ja laituriin ajon koukerot ovat oikeastaan itsestään selviä, kun niitä etukäteen miettii. Usein kuitenkin suunnitellaan vain se seuraava liike selvittämättä mihin tilanne kehittyy. Alla on esitetty joitain tavallisimpia tilanteita, mallin tunteminen saattaa helpottaa omaa toimintaa vastaavan tilanteen tullessa eteen.


Ankkurivarustus

Irti ongelmatilanteista

Veneen kiinnitys, kun marinassa on mooring-köydet

Vene ankkurissa, pitkät rantaköydet perästä maihin.

Jolla kiinni kiviseen rantaan.Laituriin:


Vinkkejä laituriin tuloon

Lähtö sivutuulella

Toinen tapa tulla laituriin

Kuumaan aikaan ankkurissa jollain mukavalla lahdella on hyvä olla, viileämpää kuin kaupunkien satamissa ja uimaan voi hypätä suoraan veneestä. Yleensä ankkuripaikat ovat rauhallisia ja tuuli tyyntyy ainakin yöksi. Yleensä .

Ankkurissa ollessa riittää tavallisesti 1 keulasta laskettu ankkuri ja riittävästi kettinkiä. Toinen ankkuri saattaa olla avuksi, jos veneen heilumista halutaan estää, ankkuripaikka on ahdas tms:


Ankkurissa

Ankkurit vastakkain

Tuulen suunta vaihtuuEtusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot